![]() |
|
Meny:
Startsiden for banan Banan sted Kontakt schneider |
Fakta
Banan er frukten av den dyrkede bananplanten,
og andre arter i bananslekten. Banan er en av verdens mest produserte spisefrukter i vekt. Det fins over tusen banansorter. Disse kan vi dele inn i to hovedtyper: spisebanan og kokebanan.
Det er over tusen kultivarer (sorter) av banan. Avhengig av hvordan frukten brukes, er det to hovedtyper: spisebanan og kokebanan.
Spisebanan har normalt grønt skall som blir gult ved modning, og søtt fruktkjøtt. Den spises vanligvis rå, men kan også varmebehandles; grilles eller stekes.
Kokebanan kan ikke spises rå, men må varmebehandles; kokes, grilles, bakes, eller frityrstekes. Den har grønngult skall som sitter godt festet til det faste fruktkjøttet.
BeskrivelseDe største plantene blir opptil 9 meter høye. Bladplaten blir inntil fire meter lang og over en halv meter bred. Bladene sitter i spiral og er fjærnervete. Fra den sentrale bladnerven går sekundære bladnerver ut til kanten av bladet i tilnærmet rett vinkel. I utgangspunktet er bladene hele, men de fliser seg lett opp langs de sekundære bladnervene, slik at planten kan ligne på en palme med finnete blader. Bananer gror i hengende klaser, og veier omtrent 125-200 gram, men dette kan variere.
|