basic fakta
Meny:

Startsiden for banan

Banan sted

Kontakt schneider

Fakta

Personlig syntes jeg bananer er gode. Hvis man tenker smak, er den god. Konsistensen er litt rar, men bra med stoffer inni seg. banan, særlig kokebanan, er en viktig næringsskilde. Den innholder vataminene A og C. Spisebanan og kokebanan gir mye enrgi. De innholder også noe kostfiber, og høyt av kalsium

Banan er frukten av den dyrkede bananplanten, og andre arter i bananslekten. Banan er en av verdens mest produserte spisefrukter i vekt. Det fins over tusen banansorter. Disse kan vi dele inn i to hovedtyper: spisebanan og kokebanan. Det er over tusen kultivarer (sorter) av banan. Avhengig av hvordan frukten brukes, er det to hovedtyper: spisebanan og kokebanan. Spisebanan har normalt grønt skall som blir gult ved modning, og søtt fruktkjøtt. Den spises vanligvis rå, men kan også varmebehandles; grilles eller stekes. Kokebanan kan ikke spises rå, men må varmebehandles; kokes, grilles, bakes, eller frityrstekes. Den har grønngult skall som sitter godt festet til det faste fruktkjøttet.

Beskrivelse


De største plantene blir opptil 9 meter høye. Bladplaten blir inntil fire meter lang og over en halv meter bred. Bladene sitter i spiral og er fjærnervete. Fra den sentrale bladnerven går sekundære bladnerver ut til kanten av bladet i tilnærmet rett vinkel. I utgangspunktet er bladene hele, men de fliser seg lett opp langs de sekundære bladnervene, slik at planten kan ligne på en palme med finnete blader. Bananer gror i hengende klaser, og veier omtrent 125-200 gram, men dette kan variere.