Fysikk
Meny:

Forside
Newton
Kontakt

Startsiden

Denne nettsiden er om fysikk. Fysikk er det som er det som bygger opp universet vårt. Fysikk er vitenskapen om den livløse delen av naturen, om hvordan universet er bygget opp og om kreftene som virker på og mellom alt som utgjør universet. Etter hvert har det blitt skilt ut en rekke fagområder, som astronomi, geologi, mineralogi, meteorologi og kjemi. Det finnes ingen skarp avgrensning av fysikk i forhold til disse fagområdene. På 1800-tallet satte man for eksempel skille mellom kjemi og fysikk ved å si at fysiske fenomener er de som ikke medfører noen forandringer i stoffenes natur. Men etter oppdagelsen av radioaktivitet var ikke denne definisjonen brukbar lenger.

Da fysikk er studiet av de grunnleggende bestanddelene i naturen, anvendes oppdagelser i faget i alle de andre delene av naturvitenskapen. Noen av fenomenene som studeres i fysikken, som bevaring av energi, er felles for alle massesystemer. Disse kalles ofte fysikkens lover. Andre fenomener, som superledning, utledes fra disse lovene, men er ikke lover selv, fordi de bare gjelder i enkelte systemer. Fysikk kan sies å legge grunnlaget for store deler av andre vitenskaper, som biologi, kjemi og geologi, fordi disse behandler definerte massesystemer som er underlagt fysikkens lover. For eksempel er kjemi vitenskapen om molekyler og kjemikaliene de utgjør. Egenskapene til et kjemisk stoff avgjøres av egenskapene til de underliggende molekylene, som kan beskrives med fysiske teorier om kvantemekanikk, termodynamikk og elektromagnetisme.

Ofte betraktes fysikken som et fundament som for eksempel kjemien bygger på. Fysikk blir da læren om de fenomenene i naturen som vi kan forstå på en fundamental måte ut fra elementære prinsipper og lover.

Dette spillet under er en klassisk bondergår. I en bondergår skjer det mange ting, det kommer CO2 fra traktoren og av trærne og plantene some r der blir det gjort om til oksygen igjen. Det er også solys som kommer fra solen og den konstante kjemiske reaksjonen som skjer på solen.